Mijn persoonlijke achtergrond en de relatie tot deze communicatiecursus heeft enige toelichting nodig. Dan is er meer duidelijkheid over waarom ik bepaalde communicatievaardigheden, -technieken prefereer. Natuurlijk zijn er basisprincipes  die voor iedereen gelden. Dingen als grenzen aangeven, elkaar respecteren, signalen herkennen, luisteren, nadenken, bezinnen… Toch  zijn er dingen, die voor mij bijzonder goed gewerkt hebben. Echter dat hoeft niet in dezelfde mate effectief bij een ander ook zo te zijn. Bijvoorbeeld ik spreek vrij snel iets uit. Iemand anders kan meer bezinkingstijd nodig hebben. Ook dingen als vals schuldgevoel en verantwoording zijn voor mij zeer belangrijke punten die niet zo zwaar hoeven te tellen voor anderen.

Mijn bakvormpje ziet er net weer wat anders uit. Het is belangrijk dat ieder een eigen vormpje ontwikkelt met de grondbeginselen als basis. Ik stimuleer vooral om jezelf te ontdekken en niet alles klakkeloos over te nemen.

Read More